Principiul de baza al calendarului este rotatia pamantului in jurul soarelui. O rotatie completa inseamna un ciclu complet, un an. Ciclul lunar, calendarul lunar si traditiile de la acea vreme au determinat incercarea de sincronizare a ciclului soarelui cu ciclul lunii.
Raspandirea oamenilor a avut loc dupa anul 1 de la facerea lumii (FL) pana in India si nordul Africii astfel ca calendarul nostru original din zona temperata a suferit diverse modificari adaptate la noile conditii si noi idei. Africa neagra si China care s-au dezvoltat separat de civilizatia oamenilor pana in ultimele 2-300 de ani au ramas la un calendar lunar. Indienii si persii, egiptenii vechi, au un calendar solar cu lunile impartite incepand cu solstitiu de iarna si anul nou la 22 martie. Zodiile si horoscopul nu sant alceva decat calendarul pur solar preluat de nestiinta moderna din Egipt. Alti oameni au revenit calendarul lunar ca gest de revolta sociala cum sant evreii sau ca reforma religioasa cum este islamul.
Noi avem cel mai vechi calendar solar, cel care a facut trececea de la calendarul lunar si sincronizat cu acesta. Astfel desi anul nou il sarbatorim traditional la 1 martie, adevaratul an nou al oamenilor ramane Pastele care este anul nou lunar iar cea mai mare sarbatoare este Craciunul - Nasterea Domnului cand soarele incepe sa prinda putere. |