Calendarul oamenilor porneste odata cu calendarul romînesc.
Trecerea la calendarul solar a fost facuta in anul 1 de la facerea lumii (5508BC). Trecerea de la calendarul lunar s-a facut treptat astfel: Cu mult timp inainte desi trecerea timpului era marcata in functie de fiecare luna plina a inceput sa se marcheze si saptamana de 7 zile cu ziua Domnului dumineca. Astfel anul nou lunar a inceput sa se stabileasca in functie de Luna plina, ziua de dumineca, si echinoctiu de primavara. Aceasta zi era Pastele - prima zi de dumineca de dupa prima luna plina de dupa solstitiu de primavara. La reforma calendarului din anul 1FC popii (preotzii) au stabilit anul nou la echinoctiu de primavara (21 martie) astfel ca oamenii plecati spre est au plecat cu calendarul solar pur care are anul nou de echinoctiu de primavara. Pentru a marca exact momentul in muntii Sureanu la ceea ce noi ii spunem azi Sarmizegetusa Regia era calendarul circular care marca exact data solstitilor de iarna si vara si a echinoctiilor de primavara si toamna.
La noi oamenii au continuat sa sarbatoreasca anul nou prin Paste, sarbatoare a anului nou lunar a carei traditie vine de pe vremea lui Om si anul nou solar incepand cu prima luna a anului - martie, luna a carei nume vine de la Marte un alt om foarte important pentru istoria noastra. Astfel anul nou solar la noi a ramas 1 martie. Asta deoarece lunile erau deja impartite, durata anului se regla deja cu luna februarie cand i se adauga la patru ani o zi iar minutele erau reglate la Craciun, odata cu sarbatoarea de nastere a Domnului de acum 7000 de ani, solstitiu de iarna.
Calendarul rominesc era reglat de popi in muntzii Sureanu, nu departe de Curtile lui Armis(Sarmis-egetusa) amplasate pe dealul de la Subcetate langa Hatzeg. Dupa cucerirea Traiana, intreg complexul astronomic-religios din muntii Sureanu a fost distrus impreuna cu cetatea de la Hatzeg astfel ca Calendarul Iulian nu a mai beneficiat de corectia minutelor din an, preotii de la Roma nu au stiut cum sa marcheze solstitiu de iarna exact. Abia in anul 1582 papa Grigorie al XIII lea a implementat Calendarul Gregorian care readuce calendarul in ciclul solar.
Astazi rominii au uitat ce sarbatoresc la 1 martie cu martzisorul in piept, ce sant babele. Nu se intreaba de ce luna a II -a din an si nu ultima are tot la 4 ani o zi mai mult, de ce luna a 9-a se numeste septembrie, luna a 11-a noiembrie, luna a zecea este oct-ombrie si a 12-a dece-mbrie. |