La Grăgișce, ca la toți Omenii, viața era (și este) organizată în funcție de două mari evenimente - Crășiunul și Pașcile. Gi șe? (de ce?) Păntru că ge Crășiun zâua înșepe să crească ș ge Pașci zâua îi mai mare ca noapcea.
Anu nou la Grăgișce inșepe cu Pașcile, cu primăvara, cu prima zâ ge duminică dă după prima lună plina după șe zâua îi mai mare ca noapcea. Pașcile începe cu pregatirile pentru intrarea în Postul Pașcelui.
Sambata, inainte de intrarea in postul Pastelui, se sarbatoresc Mosii de cotoroage, Mosii de iarna. Se mananca cotoroage sau aite, racituri, piftie, cocioane. Omenii au taiat porcii de Ignat - 20 dec - au pus oasele la sare, dupa 6 saptamani la afumat si acum le fierb si fac cotoroage. Mananca bine pentru ca urmeaza postul mare al Pastelui cand este interzis sa mananci produse de origine animala - carne, lapte, oua. Sarbatoarea are loc impreuna cu cu pomenirea celor trecuti in alta lume. |