Strămoșii noștrii, Oamenii, sărbătoreau anul nou Paștele. Au trecut la calendarul solar acum 7526 de ani (2018). Calendarul solar începea cu data de 1 martie. Multe dintre obiceiurile de atunci ne-au rămas - mărțișorul pus în piept, alegerea babelor 1-9 martie, calendarul de ceapă, plugușorul (acum se dă plugul jos din pod nu la 1 ianuarie), 40 (44)macinici.
Deocamdată nu știu semnificația celor 40(44) macinici,mucenici) dar știu că 9 martie este ultima zi a babelor, că se beau 40(44) pahare de vin sau răcie și că se fac colăcei, pituțe pentru fiecare membru al familiei. In unul din colăcei se pune un bănuț. La masa de macinici fiecare membru al familiei alege un colăcel. Cel care nimerește colăcelul cu bănuț va fi norocos tot anul care vine.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, sarbatorita de catre Biserica Ortodoxa pe 9 martie, se suprapunea cu inceperea anului agricol, astfel generand o sarbatoare traditionala romaneasca, cunoscuta sub numele de Mucenici sau Macinici. In popor, aceasta zi reprezinta sfarsitul zilelor babelor, astfel incepand zilele mosilor. Romanii obisnuiesc ca in aceasta zi sa faca o serie de ritualuri pentru alungarea precum: lovirea pamantului cu maiuri sau bate, jocul copiilor peste foc, sau prin rostirea de descantece pentru venirea caldurii. Mai mult decat atat, in zonele rurale se obisnuieste ca pe data de 9 martie a fiecarui an, cei care lucreaza pamantul sa scoata plugul la arat. Odata trecut prin foc de catre fierarul satului, plugul era curatat si purificat. Mai apoi, plugarii incheiau intelegeri pentru a se ajuta reciproc la arat, iar dis de dimineata plugul era scos in fata casei. Sarbatorirea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, la 9 martie, reprezinta si inceputul ciclului de primavara. sursa:http://calendarulortodox.ro/sarbatori/sfintii-40-de-mucenici-din-sevastia/ |