Nu se lucreaza, nu se face fan de catre cei care au animale in munte. Le papa' ursu.
Ursu isi baga coada in apa la fel cum face de Strecenie in 2 februarie.
" In calendarul popular, prima zi din august mai este cunoscuta si sub denumirea de Macoveiul Ursului, Ziua Ursului sau Impuiatul Ursilor, denumiri care pomenesc despre niste sarbatori vechi, precrestine, care coincideau cu inceperea perioadei de imperechere a ursilor. "
" Ziua de 1 august mai este cunoscuta si sub denumirea de Macaveiul stupilor, deoarece este ultima oara cand se mai poate lua miere din stupi. Se crede ca, in aceasta zi, mierea de albine capata proprietati miraculoase de vindecare."
http://www.ziare.com/social/romani/luna-august-datini-sarbatori-si-obiceiuri-1181891
-În satele de la poalele munţilor, pe unde trăieşte şi ursul, oamenii ţin anumite zile ca „sărbătoare“ pentru urs. Nu le ţin din dragoste, ci mai mult de frică să nu le mănânce ursul oile, vacile sau caii plecaţi la păşunea de vară din munte. În Ţara Haţegului, o depresiune situată între Munţii Retezat, Şurianu şi Munţii Ţarcului, oamenii şi acum se tem să lucreze de 1 august. Ei cred că, dacă ar lucra, ar fi pedepsiţi şi ursul le-ar mânca animalele. Mulţi îţi povestesc cum au fost la strâns fânul de Ziua Ursului şi a doua zi au primit veste că ursul le-a mâncat o oaie! Tot din această zi, cred ei, că nu e bine să te mai scalzi în râuri, pentru că ursul îşi bagă coada în apă şi aceasta se răceşte. De fapt, în această perioadă, începe perioada de împerechere a ursului; mai violent ca de obicei şi mai puţin temător, ursul dă iama în turme, stupi şi semănături.- http://ziarullumina.ro/ziua-ursului-54946.html |