Tradiții, superstiții și obiceiuri
bărbații nu meșteresc și nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos și nu spală rufe. Se spune că femeile care își doresc un copil trebuie să se roage la Maica Domnului pentru că vor fi ascultate și Dumnezeu le va da un copil.
Sărbătoarea Sfânta Maria Mică reprezintă granița dintre vara și toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă și momentul în care noul anotimp se instalează.
Unele păsări își pregătesc călătoria spre țările calde, iar gazele și reptilele se retrag în pământ.
Plantele nu mai sunt bune de leac și își pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă și mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe și plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.
De Sfânta Maria Mică nu este voie să aprinzi focul. Cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc.
Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
Se fac pelerinaje la mănăstiri și se duc la biserică fructe, pâine și lumânări, pentru a fi sfințite. Credincioșii merg de dimineața la biserică, pentru a asculta slujba și pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.
"Sfanta Scriptura nu relateaza despre acest eveniment, insa scrierile apocrife ofera foarte multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria."
De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.
Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.
Nasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.
In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat aest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. sursa:http://calendarulortodox.ro/sarbatori/nasterea-maicii-domnului-sfanta-maria-mica/ |