Brandusa
Brãndușa este o floricica mov care creste pe la noi. Bunica mea, luncanã(de la Lunca Cernii HD), analfabetã, mi-a aratat-o și i-a zis brândușã. Cãutând originea cuvântului iacã ce am aflat pe Wikipedia - Wikționar:
" Etimologie
Origine necunoscutã.
Este pus în legãturã cu sârbã brnduša, brenduška („șofran”), dalmatã brndjuška („șofran”), ruteanã brenduška, brandjuši, pe care Vittorio Bertoldi, Un ribelle nel regno de’ fiori, i nomi romanzi del Colchicum autumnale, Ginebra 1923, p. 61, îl pune în legãturã cu numele date în slavã vacii, și pe care DAR și Scriban le propun ca etimoane ale românelor.
Totuși, cuvintele par strãine de atmosfera lingvisticã slavã, și ar putea proveni din românã (Candrea, Elementele, 406; Giuglea, Dacor., III, 567-73). Cãutându-le alte explicații, Philippide, Principii, propune un latinã *brundusia; Giuglea, Dacor., III, 567, derivã cuvântul de la o rãdãcinã autohtonã *brend- („umflat”), iar Pușcariu, Lr., 176, probabil influențat de ipoteza anterioarã, îl considerã cuvânt autohton. Este posibil sã existe o legãturã între brândușe și brânzã, dar nu este ușor de lãmurit, în stadiul actual al cercetãrii.
Lingvistul Sorin Paliga presupune cã acest cuvânt este de origine indigenã, creat pe baza br- sau bre- (o rãdãcinã bine atestatã în cuvinte legate de vegetație).
Pronunție
|