Crucea celtilor
1 apr 2003Autor: Marc Ulieriu
Misterioasa cruce celtica simbolizeaza atat crestinismul sfantului Patrick, cat si stravechea figura mitica a celtilor - Manannan Mac Lir.
Cele mai vechi dovezi arheologice ale existentei celtilor (Celt - din grecescul Keltoi, denumire data de Herodot) este un monument funerar din vestul Germaniei, vechi de peste 3500 de ani. Fiind originari, probabil, din Islanda, in timpul culturii Halstatt (secolele VIII-VI i.Hr.) triburile celtice cunosc o vasta expansiune, ajungand in Spania, Franta, insulele Britanice, Elvetia, Belgia, Olanda, Ucraina si Turcia; insa aceste teritorii nu au fost niciodata unite politic sub forma unui imperiu sau a unui regat celtic. Galii (Galli sau Gaul - denumirea data de romani celtilor) au fost primul popor european care a folosit fierul. Din acest motiv, in secolul IV i.Hr., celtii beneficiaza de un avans tehnologic semnificativ fata de restul Europei: ataca cu succes lumea greco-romana, cuceresc Macedonia, nordul Italiei si jefuiesc Roma.
Nucleul culturii si civilizatiei galice - Franta si Nordul Italiei - este cucerit in secolele I si II de Imperiul Roman, iar triburile din centrul Europei intra sub influenta popoarelor germanice. Totusi, o parte din comunitatile celtice supravietuiesc pana in zilele noastre in Franta (Britania), Spania (Galicia), dar mai ales in Marea Britanie (in Wales, Scotia si Irlanda).
Celtii au fost crestinati in secolele IV-V, insa - asa cum arata un studiu recent al istoricilor credintelor religioase de la universitatile Harvard si Wales - crestinismul celtilor, de la inceputuri si pana in zilele noastre a ramas, mai ales din punct de vedere simbolic, un melanj intre credinta crestina propovaduita pentru prima data galilor de Sf. Patrick si vechile credinte totemice si politeiste ale triburilor celtice. Cercetatorii de la Harvard si Wales arata ca acest melanj se identifica cu usurinta in cel mai uzual obiect de cult al galilor - crucea celtica - care imbina simbolul lui Hristos (crucea) cu cel al lui Manannan Mac Lir (cercul).
Manannan Mac Lir este deitatea centrala a panteonului mitic celtic. El este zeul-patron al Insulei Omului (Edenul celtic) - o Islanda mitizata, din zorii timpului -, iar numele lui este dat tuturor oamenilor (man - om, in toate limbile nordice si anglo-germanice). Fiu al Timpului si Spatiului, Manannan Mac Lir are profilul unui zeu complet: este bland, glumet si iertator, dar, totodata, se incarneaza in cei mai viteji eroi celti (Lugh, Culain the Smith, Fionn MacCumhal sau Mongan). Sub infatisarea acestor razboinici, zeul calatoreste prin tinuturi misterioase (asemeni Regatului Mortii sau Confreriei Orcilor) si poarta batalii fabuloase pentru apararea Copacului Vietii (principiul creator al mitologiei nordice). In urma acestor aventuri, Mac Lir creaza Insula Omului (sau Insula Binecuvantata) - un templu al bucuriei si linistii eterne, unde salasluiesc Fintan, omul primordial, druizii, si sufletele razboinicilor.
Echipa de cercetatori de la Harvard si Wales arata ca Manannan Mac Lir este simbolizat in civilizatia celtica, atat in cea antica, cat si in cea crestina, prin intermediul unui cerc, deoarece cercul reprezinta atat insula, cat si cele noua Porti concentrice, pazite de Mac Lir, prin care sufletele razboinicilor trebuie sa treaca pentru a intra in Paradis. O parte dintre cercetatori, mai arata ca tocmai supravietuirea cultului lui Manannan Mac Lir si a altor figuri mitice de origine celtica si germanica in crestinismul tarilor nordice este motivul pentru care satanismul a aparut tocmai in tarile din Nordul Europei. Potrivit acestora, ar exista o incompatibilitate profunda intre personalitatea razboinica a lui Mac Lir si cea pacifista a lui Iisus - iar, la nivel psihologic, aceasta incompatibilitate a fost rezolvata, in randul credinciosilor, prin negarea unuia sau altuia din cei doi.
Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar
Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2003
|