Cap.2 Originea Omenilor
Pentru început trebuie să clarificăm câțiva termeni folosiți.
Oameni, substaniv comun este folosit în prezent pentru denumirea membrilor speciei Homo sapiens și chiar indivizilor din alte specii de humanoizi - omul de Neanderthal, omul denisovan, și alții. O să folosim aici termenul de Omeni, substantiv propriu, pentru a denumii membrii civilizației Omenilor. Termenul "Sapiens" va fi utilizat pentru a denumii toți membrii speciei Homo sapiens iar humanoizi toți membri speciilor dispărute din genul Homo.
Omenii sunt urmașii lui Om, oier în munții Carpați.
După ultima glaciațiune acum 15.000 de ani Sapiens a început să vâneze Europa. Probabil doar rasa caucaziană pentru că rasa neagră nu rezista la condițiile climatice existente. Vreme de 4-5 mii de ani pădurile Europei au fost bântuite de vănătorii-culegători sau zmeii. Termenul "vânător-culegător" este folosit de lumea științifică modernă și cuprinde toți Sapiens indiferent de rasă și locație înainte de apariția păstoritului sî agriculturii iar numele de .Zmeu" a fost folosit de Omeni pentru a denumi Sapiens din rasa albă, familii sau triburi mici de vânători-culegători care nu erau membrii ai societății lor, cu care se concurau la vânătoare.
Vânătoarea nu se făcea în mod static, vânătorii se deplasau în urma vânatului în funcție de anotimp de la nord la sud și de la munte la câmpie. Viața Zmeilor era ca viața indienilor din America de nord dinainte de invazia de acum 500 de ani.
Creșterea numărului de vânători, a dus la reducerea vânatului. Perioadele cu vânat bogat alternau cu perioade cu vânat puțin. Ca să compenseze au început să țină animale în captivitate să aibă hrană în perioadele grele. Specia care s-a adaptat la cel mai bine a fost oaia sălbatică. Astfel migrația erbivorelor mari a fost urmată de vânători cu animalele lor captive. Hrana mai multă și disponibilă tot timpul anului a dus la creșterea numărului de indivizi care au putut păzii un număr mai mare de oi, deja oi domestice ajutați de primul lor prieten, coleg de vânătoare, lupul îmblânzit, câinele. Locurile de vănătoare de vară sau de iarnă erau locuri îngrădite, deoarece trebuiau să-și păzească vânatul domesticit de ceilalți vânători - lupul, ursul, leul, neanderthalienii. Grădiște este un loc îngrădit, nume foarte răspânđit în țara Omenilor. Încet încet, vânătorii au devenit mai mult oieri. Numărul lor a crescut, numărul grădiștilor a crescut, numărul conflictelor între ei a crescut, lupta între ei a depășit lupta pentru mâncare și lupta cu concurența. A fost nevoie de organizarea societății. Unul dintre ei, bogat în oi, boier, pe când ciobănea sprijinit în boată, a început să se gândească ce trebuie să facut pentru reducerea conflictelor între ei. a început să le vorbească celorlalți, astfel cuvântul lui a devenit legile urmașilor lui. Numele lui a fost Om. A fost cioban în munții Carpați. Păștea turmele vara în Poiana Omului nu departe "locul de unde se vede soarele" Șureanu.
Cu o societate organizată, cu cea mai avansată tehnologie de producție a vremii, conduși de bătrâni cu boata în mână, Omenii au început să să se răspândească. Întâi Europa apoi nordul Africii până în nordul Indiei. Epoca modernă este alt subiect. |