Acum 12.000 de ani populația de Homo sapiens din zona munților Carpați a început să crească domesticească oaia salbatică europeană - Ovis ammon musimon. Trecerea de la statutul de vânatori-culegători la cea de oieri s-a făcut treptat. Vănătorii au migrat de la sud la nord și de la câmpie la munte odată cu ierbivorele vreme de câteva mii de ani, după datele actuale de acum 40.000 de ani. Încet încet au început să ducă cu ei și animale captive de oaie. Oile au fost domesticite și au devenit majoritare în hrana acestei populații. Surplusul de hrană a dus la creșterea populației. Odată cu creșterea populației a apărut necesitatea reorganizării relațiilor dintre familiile de oieri. Acest lucru a fost făcut de Om ( ω ). ω a fost oier. Cuvântul lui este legea nescrisă, pastrată pe cale orala, pâna în prezent. Odată cu Cuvântul lui ω a apărut o nouă viață socială, organizată superior față de organizarea vânători - culegători. Păstratorii Cuvăntului lui ω organizați în comunități de crescatori de oi și-au spus Omeni sau Oameni. Cu trecerea anilor Oamenii și-au extins habitatul în Europa, nordul Africii, Asia până în India devenind prima civilizație. Civilizația Oamenilor de la apariție până în zilele noastre este subiectul prezentat în capitolele următoare.
Istoria este știința care se bazează pe documente scrise și dovezi arheologice. Civilizația Oamenilor este preistorica, dezvoltată pe o cultură orală apărută înainte de construcțiile de piatră și prelucrarea metalelor. Nu o să folosim termenul de " Istoria Oamenilor" ci de " Povestea Oamenilor " deoarece în graiul nostru "poveste" este o comunicare vorbita nu scrisă.
Țara Oamenilor este locul în care considerăm că a trăit Om ( ω ) și este numită în prezent Țara Hațegului care cuprinde munții Șureanu, Retezat și Poiana Rusca. |