Pastele este pentru civilizatia noastra alaturi de Craciun cea mai mare sarbatoare a oamenilor.
Pastele reprezinta sarbatoarea noului an dinainte de reforma solara a calendarului ( anul 1 al calendarului solar al nostru - 5508 BC) cand se folosea calendarul lunar.
Sarbatoarea Pastelui este strans legata de cele patru anotimpuri si de zona temperata a pamantului. Inceputul primaverii reprezinta cea mai mare bucurie pentru noi si este sarbatorit cu pregatiri speciale.
Un banatean carasan contemporan canta urmatoarele versuri:
"Unge am umblat în lume
Mai țân oamenii dă sărbători,
Dar Pașcili ș Crășiunu
Nu-s nici unge-lume ca la noi."
Pastele sau anul nou lunar este sarbatorit la noi de 10.000 de ani de la inceputurile civilizatiei noastre. Egiptenii ( oamenii din Egipt) sarbatoreau Pastele in momentul in care evreii care erau robi caramidari au profitat de aceasta sarbatoare si sub conducerea lui Moise au fugit de viata grea din Egipt. De aceea evreii au suprapus peste sarbatoarea Pastelui sarbatoarea eliberarii din robie.
Pastele la noi se celebreaza in prima dumineca dupa prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara.
Pastele este legat de echinoctiu de primavara adica prima zi din an cand ziua este mai mare decat noaptea, de luna plina care marca trecerea timpului si de ziua de odihna a Domnului - Dumineca. Inceputul noului an agricol alaturi de aceste evenimente au facut sarbatorile de pasti pentru noi, oamenii, sa ne bucuram si sa sarbatorim. Odata cu moartea si invierea Domnului Isus, sarbatoarea are o semnificatie in plus. |