Civilizația Oamenilor
Capitolul 1. Introducere
Vreau să vă spun o poveste. Povestea noastră și a strămoșilor noștrii care au facut parte din cea mai mare civilizație de pe pământ atât ca suprafață cât și ca durată în timp.
Cine suntem noi - oamenii? In limba română modernă oamenii sunt toți indivizii aparținători speciei Homo sapiens indiferent de rasa (ex. culoarea pielii), sex, vârstă, statut social. In Dicționarul explicativ al limbii române, DEX, cuvântului "om" are origine latină și se trage din cuvântul latin 'homo". Aceasta este o aberație. O aberație care duce la o aberație și mai mare prin care toți reprezentanții genului Homo (habilis, erectus, neanderthaliensis, și alți câteva sute), toți dispăruți în negura timpului, sunt denumiți oameni în loc să fie denumiți " hominizi".
Oamenii sunt membrii societății organizate după "cuvântul" lui Om, personaj ce a trăit acum 10 mii de ani în munții Carpați. Pentru a nu confunda termenul "oameni" uzitat astăzi cu urmasii lui Om, o să folosim pentru aceștia din urmă termenul de "Omeni", termen utilizat frecvent înainte modernizarea vocabularului. Omenii e scris cu litera O mare deoarece e substantiv propriu nu substantiv comun.
Pentru toți membrii speciei Homo sapiens (inclusiv Omenii) o să utilizăm termenii "oameni" sau "sapiens" în funcție de context - mai popular sau mai ștințific.
Civilizația Omenilor se întinde pe o perioadă de 10 mii de ani până în prezent în Europa, Nordul Africii si Asia până la munții Altai și Nordul Indiei. Religia Omenilor este la baza tuturor marilor religii ale lumii moderne - Creștină, Musulmană, Hindusa, Budistă. Cele mai multe sărbători din zilele noastre își au originea acum mii de ani înainte de apariția istoriei scrise când legile erau transmise din gură în gură de la buni la tată, de la tată la fiu prin cuvinte în povești sau prin cântece. Babele au fost păstrătoarele civilizației Omenilor.
Omenii sunt cei care au trecut de la statutul de Vânător-Culegător la creșterea animalelor, a oilor în proportie majoritară.. Au creat o societate organizată pe baza legilor lui Om, o economie bazată pe creșterea oilor, și o superioritate morală bazată pe credintă în viața de după moarte. Aceste 3 elemente au dus la o creștere explozivă a numărului de indivizi "de nu-i mai cuprindea pământul", astfel că s-au răspândit vreme de 6 mii de ani până la oceanul Atlantic, apoi în nordul Africii până în sudul Saharei, apoi spre răsărit pănă în nordul Indiei. Apogeul civilizației Omenilor a fost perioada gorganelor din Europa , a piramidelor din Egipt, a Stonehenge-ului din Anglia acum 4500 de ani. După asta, oierii din câmpiile marilor fluvii au început să cultive cereale. Astfel au apărut civilizațiile marilor fluvii, mai bogate, mai sedentare - Egipt, Sumer, Indus. Au început să scrie, au trecut la perioada "istorică".
Iar noi am ajuns să nu băgăm în seamă ce ne-au transmis strămoșii noștrii prin gura babelor, prin poveștile bunicilor, prin colinzile si cântecele de la sărbători. Noi am ajuns să nu mai avem nici un cuvânt de la strămoșii noștrii, nici o sărbătoare a noastră.
O să începem aici o poveste , a Omenilor. |