Sânicori, Sâmicori, Moș Niculae, Moș Miculaș,
Este sarbatoarea din ziua de 6 decembrie care este prima zi a sărbătorilor de Crăciun, zile de sărbătoare care culmineaza cu sarbătoarea nașterii Domnului (solstițiul de iarnă) din 21/22 decembrie - 24/25 decembrie, și se încheie cu Boboteaza.
Încep feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi(măr, prun) care înfloresc până la Crăciun și se vede câte flori fac. Oamenii fac astfel o apreciere a producției in anul care vine. Florile de pe crenguțe sânt "florile dalbe" din colinzile noastre, este ruga noastră pentru un an bogat.
"În Germania, tradiția sărbătoririi Moșului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână.
Copiii din Franța, în ajun, lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin iar pentru măgărușul lui, morcovi și puțin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franței, cei mici știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru. Dacă Moș Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustră pe copiii care n-au fost cuminți, altoindu-i cu o nuielușă.
Moș Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l știu ca pe un bătrân înveșmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia cu care-i amenință pe micuții care nu au dat ascultare părinților. "
sursa: http://www.realitatea.net/sfantul-nicolae_1585181.html#ixzz3LCOdMW00
|