Colinda Cerbului
Ieși șerbu-n gealu mare, / Ș strâgă în gură mare, / Că frică dă nime n-are, / Făr de-un mirel tinerel, /Mirel când îl auzâre, / Pușca pe umăr punere, / Și la munte se ducere, / La vârstorul munților, / La crucile brazilor, / Sub un spine înflorit, / Găsâ cerbul adurmit, / Adurmit tare-ajumit, / Cam cu fața la pământ, / Mirel sta și chibzuia, / Cerb din somn se pomenea, / Și din gură așa grăia, / -Iar tu mire ce-ai gânditu, / Când la mine ai vinitu, / Că la mine n-o vinitu, / Om mirean de pe pâmântu, / În luptă să ne luptăm?, / În săbii să ne tăiem?, / - Ba în lupte că-s mai drepte, / Și-s ge Dumnezău lăsate, / Și se luară, se luptară, / Zi de vară până-n seară, / Când fu la apus de soare, / Mirel cerb î-l doborâre, / Băgă mâna-n buzunară, / Scoasă-o funie ge mătase, / Împlecită-n șinci șî-n șase, / Și-n coarne la cerb o trase, / Și se luara și plecară, / Și ieșiră-n drum de țară, / Cine-n lume mi-l vedere, / Toată lumea-l fericere, / Ferica ge cine mire, / Ce măicuță ai avut, / Șe oci negri ț-o făcut, / Și s-o dus cu furca-n sat, / Sprâncene ț-o căpătat, / Cerb din gură așa grăiere, / -Slobozâ-mă gin curele, / Că la drum io nu pot mere, / Pă Mirel mintea-l ducere, / Și-l sloboage gin curele, / Cerb din gură-i mulțumere, / Rămâi mire sănătos, / Că dă mini stăpân n-ai fost, /Ș-o cântăm, ș-o colindăm, / Și la gazdă o-nchinăm.
Refrenul care se repetă după fiecare vers este: Lină liorlină liordragă sau Lină milină leromidragă.
Colinda cerbului se colindă in perioada Crăciunului când ficiorii gin sat însoțesc Cerbul împreună cu un fluieraș(Hobanu sau Copăușu ramasi din sat) și cu Bloju pe la toate familiile gin sat șe au fece ge măritat.
Cerbul joacă un dans specific pe muzica fluierului :
Ăsta-i cerbu străcioru, / Care joacă la stoboru,
Hop hop hop, Hop hop hop,
La stobor la iarbă verge, Nime-n lume nu-l mai vege,
Hop hop hop, Hop hop hop,
Ridică-ce gin călcâie, Ca moara din căpătâie,
Hop hop hop, Hop hop hop,
Ridică-te din cercei, Ca moara din păducei,
Hop hop hop, Hop hop hop,
Și pe altă melodie:
Pă gin-coași pă gin-colea,
Că-i mândruța frumușea,
Fumușea și nu-i a mea,
I-a haluia altuia,
Tâne ochii tot la ea,
Si nu vine să ș-o ia,
După care ficiorii joacă fecele pe muzică populară. Bloju este un personaj comic îmbracat în piei de animale, cu mască pe față și coadă de vulpe. El poartă talăngi și o pușcă de lemn. Face tot felul de rele pe la casele pe unde trece. |