Omenii, pe parcursul civilizației lor de 10 mii de ani au introdus in calendarul lor zile de respect pentru ceea ce nu pot controla. Unul din lucrurile pe care le dă Domnul sânt Trăznetele. Astfel au aparut zilele " De Trăznete".
Explicatie pe care le am deocamdata sânt în funție de sursa. Astfel am gasit explicații de la:
Istorici : obiceiuri precrestine
Etnologi : tradiții din popor
Orășeni elevați : românii sânt puturoși de aia nu lucră
Anumiți creștini : niște prostii
Părerea mea : Zilele De Trăznete, nu se lucrează, au fost introduse in calendar inainte de anul 1 de la facerea lumii (5508BC) deoarece unele sant legate de Paște. Toate aceste zile se țin vara de când încep trăznetele. Posibilitatea să te trăzneasca fulgerul cănd ești cu oile pe munte sau la câmp cu fânul a creat un ritual de protectție că oricum alta posibilitate nu-i.
In 2015, în munții Retezat o trăznit o turma de 400 de oi care au murit cu cioban cu tot.
Zilele De Trăznete sânt majoritar in luna iulie. Omenii de la țara le țin ca zile cănd nu lucreaza. Biserica Ortodoxa le-a inclus pe unele în calendar ca sfinti dar nu ca zile nelucratoare (cu câteva excepții) și nu în legătură cu trăznetele.
Trăznetul se refera la un fulger (lumină) si la un tunet (zgomot) provocat de o descarcare electrică.
DEX-ul nu spune nimic de etimologia(originea) cuvantului. Probabil, limbiștii noștrii nu l-or găsit nici la maghiari, nici la bulgari, nici la japonezi, nici la latini, nici la slavii vechi sau la neogreci. In schimb Fulger și Tunet vin din Latină (Dumezo s-o ierte, că limba asta o murit).
12 mai - Prăclupu - Sarbatoare de traznete - Racovita jud.Timis (Ghermanu-D-na Silvia - Hitias TM) |