Motorul care a dus la dezvoltarea civilizației Omenilor a fost creșterea oilor.
Până la Omeni toate culturile din Africa, Australia, India erau de rasă neagră și trăiau din cules, vânătoare și pescuit. Cultura negrilor africani a rezistat până acum de zeci de mii de ani sau a aboringenilor din Australia. Ei sânt vânători și culegători. Omenii au devenit oieri. Economia bazată pe oierit a fost majoritară in lume până la descoperirea Americii adică acum 500 de ani.
Intr-adevăr s-au dezvoltat câteva civilizatii la un moment dat dar hai să facem o comparatie - Civilizația egipteană a crescut datorită culturii grâului dar cât reprezenta valea Nilului cu faraonii ei comparativ cu berberii din tot nordul africii la acea data care erau oieri și incepusera să creasca și cămile. Nu mai vorbim că și pe Nil mare parte din agricultori erau oieri.
Ciclopii lui Ulise erau oieri. Antalya orașul turistic de astazi a fost construit de Atalus pe pământul cumpărat de la un oier pe 5 saci de pește uscat. Teba a fost înfințată pe pământ cumpărat cât sa cuprindă o piele de bou, de la cine?. Cartagina la fel, cumparată de Dido cu fenicienii ei autoexilați.
Toată istoria și preistoria noastră se bazează majoritar pe creșterea oilor. Si romanii deșii au crescut populația cu pită de bază erau oile. Marea schimbare a venit cu descoperirea Americii când cartoful, porumbul, fasolea alături de grâu și orz au devenit majoritare în hrana noastră. Acum a venit și petrolul și ne batem joc de tehnologia care ne-a ținut în viață 10 mii de ani.
Ca să reziste peste iarnă Omenii mai aveau nevoie de ceva pe lăngă oaie - vitamina C. Curechiul - Varză murată. Așa cum echimosii mănâncă grăsime crudă de balenă, inuiții din Siberia pește crud, vichingi hering roșu marinat, Omenii din Carpații măncau varză murată iarna. |