Milioane de oameni vor sarbatori miercuri, 20 martie 2013, Anul Nou Persan, cunoscut sub denumirea de Nowruz.
Nowruz ( O Noua Zi) este celebrat de popoarele Iraniene din Asia Centrala si de Sud, Caucaz, China de Nord, Crimeea, Balcani, precum si de iranienii din toata lumea. Nowruz este prima zi din an, conform calendarului Iranian, si marcheaza venirea primaverii.
La origini o sarbatoare Zoroastriana, Nowruzul era o zi importanta in perioada Achaemenida, in care regi din toata lumea antica aduceau cadouri Imparatului Persan, numit Shahanshah ( Regele Regilor).
Incepand cu anul 2010, Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut Nowruzul ca sarbatoare internationala, dupa ce in 2009 acesta fusese inclus in calendarul national al Canadei.
Nowruz este o sarbatoare populara in Iran, Irak, Afghanistan, Azerbaijian, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kosovo si Kazakhstan.
Pentru iranieni Nowruz este cea mai importanta sarbatoare din an, pregatirile pentru acesta incepand inca din ultima luna de iarna din calendarul persan ( Esfand).
Vestitor al acestui moment festiv este Haji Firuz, un personaj imbracat in rosu, cu fata pictata in negru ( simbol al norocului). Acesta canta si danseaza pe strazi pentru a vesti venirea Noului An Persan.
Oua colorate cu ocazia Nowruz – Anul Nou Persan, Iran, www.oriens.ro
Masa traditionala de Nowruz mai poate contine si sonbol, monede ( simbol al bogatiei), produse de patiserie iraniene ca baghlava, toot sau naan-nokhodchi, aajeel ( fructe uscate, fructe de padure si stafide), lumanari aprinse ( simbol al fericirii si intelepciunii), o oglinda ( simbol al onestitatii si al curateniei), oua frumos colorate si decorate ce simbolizeaza fertilitatea, apa de trandafir ( despre care se crede ca ar avea puteri de vindecare a bolilor), un stegulet national, o carte sfanta ( Avesta, Qu’ran, si o carte de poezie ( Shahnamehul lui Ferdowsi sau Divanul lui Hafez).
Dolmeh Barg ( un preparat azer compun din frunze de vita de vie umplute cu legume, carne si orez);