Să clerificăm cuvintele oameni, Oameni, Omeni.
Cuvântul " oameni " ( cu o mic) este un substantiv comun, cuvânt în limba romănă care se referă la specia Homo sapiens chiar la alte specii de primate dispărute (omul de Neanderthal). Astăzi în anul 7526 DFL(de la facerea lumii), cuvântul "oameni" se referă la la toți membrii speciei noastre indiferent de vârstă, sex, culoarea pielii, apartenență la o populație sau alta, religie.
Cuvăntul " Oameni " (cu O mare) este substantiv propriu folosit pentru a denumii urmașii lui Om, strămoșul nostru al civilizației bazate pe creșterea oilor apărute acum 10.000 de ani în munții Carpați. Civilizația Oamenilor cuprinde populații din rasa albă, crescători de oi, răspândite în timpurile preistorice în Europa, Africa de nord, Asia până în nordul Indiei.
Cuvăntul " Omeni " este termenul corect dar se referă doar la sexul masculin, doar la adulți, doar la propietari de oi și pășuni. Eu îl folosesc în funcție de context, la început de propoziție în locul la Oameni pentru o mai buna înțelegere și să nu fie confundat cu "oameni".
Cuvântul " Oamini " mai este folosit de bătrânii noștrii. Îl mai folosesc și eu în texte arhaice sau originale. |