De ce mancam pita? Pentru ca stramosii nostrii au inventat-o.
Painea noastra cea de toate zilele nu putea fi produsa in alta parte. O paine buna se face din grau cu continut de gluten umed 24% (proteina 12%). Soarele mult creste glutenul, ploaia si racoarea reduce glutenul. Din grau cu gluten mare nu se face paine pentru ca iese elastica ca o minge de fotbal, din grau cu gluten mic nu se face pita pentru ca se sfarma.
Deci: Italienii manca macaroane, berberii si arabii lipie - ca au prea mult soare, nemtii nu manca pita, englezii manca terci ca au prea multa ploaie.
Pita se facea la tza'st din faina de grau cu drojdie de vin. Graul vechi era Triticum spelta la care boabele erau acoperite cu palee. Ati auzit in colindele noastre de " holdele d'albe de grau", "o pita' d'alba de grau". Pita de secara, mamaliga de porumb sant chestii noi - 200-300 de ani care au luat locul graului vechi fiind mai productive. Acum noul grau - Triticum aestivum, graul modern, este fara palee pe bob si mult mai productiv.
Prostia ca românii sant mamaligari au scos-o ceva cacanari si noi am preluat-o de buna. Daca mancam mamaliga cum se face ca noi santem mancatorii de pita ai Europei???
Pita si sarea sant simbolul ospetiei la noi. Pastorii au carnea.
|